De vijf verschillende modellen van De Groene Cup

Waar we De Groene Cup startten met twee modellen, zijn we op basis van de feedback die we kregen aan de slag gegaan met de ontwikkeling van nieuwe modellen. Waarom? Elke menstrueerder is uniek en anders, en ook geen vagina is hetzelfde. En afhankelijk van onze leeftijd, de manier waarop we leven, zoals actief sporten of juist intensief met yoga bezig zijn, en bijvoorbeeld zwangerschappen, verandert er van alles in je bekkenbodemgebied. Eenmaal gewend aan je menstruatiecup weet je als menstrueerder veel beter wat je wenst en prettig vindt. Een kleinere cup heeft bijvoorbeeld minder inhoud en zul je dus soms vaker moeten legen, terwijl zo'n cup misschien juist wel comfortabeler draagt of makkelijker in te brengen is. Een grotere cup blijft soms beter op zijn plaats, ook als je nog geen 30 bent. En zo zijn er veel voorbeelden te bedenken waarin je na verloop van tijd kiest voor een 2e of nieuwe cup, die net nog iets beter bij je past.

Menstrueerders, die voor het eerst een menstruatiecup gaan gebruiken kunnen kiezen voor onze starters cup; "One Size Fits All".

Onze standaard modellen zijn soms niet te gebruiken door menstrueerders waarbij de baarmoedermond van nature laag hangt of waarbij er sprake is van verzakking. Speciaal daarvoor ontwikkelden we een kortere cup.

Daarnaast hebben we gezien dat onze doelgroep steeds jonger wordt, gelukkig maar! Menstrueerders die bij ons 15 jaar terug een menstruatiecup kochten hebben nu misschien zelf kleine menstrueerders. Jonge mensen, kiezen steeds bewuster, en via internet gaan ze zelf opzoek naar informatie. Via o.a. de #menstruatietransitie leren zij dat er alternatieven zijn voor wegwerpmaandverband en tampons. Steeds meer jonge menstrueerders gebruiken nooit meer tampons en beginnen al op jonge leeftijd met het gebruik van een menstruatiecup.

Al met al is het in alle gevallen niet makkelijk je eerste menstruatiecup te kiezen en uiteindelijk is het toch ook best weer een investering. Feit blijft dat je aan een menstruatiecup, net als tampons, moet wennen, meestal duurt het ongeveer 3 menstruatiecycli. Wil je zelf voor het eerst een menstruatiecup gaan gebruiken, dan raden we je aan De Groene Cup te kopen bij een gespecialiseerde (web)shop, waar je ook advies kunt krijgen bij aanschaf en tijdens gebruik. Shops die ook advies en ondersteuning geven zijn o.a. Webvrouw en Cute Cotton.

Onze nieuwe modellen sluiten aan bij de bovenstaande ontwikkelingen.

Onze modellen:

De Groene Cup I (small)

Standaardmodel geschikt voor menstrueerders jonger dan 30, die niet zwanger zijn geweest.

De Groene Cup II (large)

Standaardmodel geschikt voor menstrueerders ouder dan 30 en menstrueerders die zwanger zijn geweest.

De Groene Cup OSFA (medium) III

"One Size Fits All" ons model III, ondanks dat Model I en Model II een duidelijke indicatie hebben is het soms moeilijk kiezen. Model III is een veilige keuze als het de eerste keer is dat je een menstruatiecup gaat gebruiken (en je al vertrouwd bent met tampons). Kortom de ideale starterscup! De Groene Cup OSFA is ook het antwoord op de FAQ's; "ja, maar ik ben bijna 30", "na mijn zwangerschap heb ik veel aan bekkenbodem training gedaan", etc.

Menstrueerders die al langer een menstruatiecup gebruiken, gebruiken vaak meerdere cups. Bijvoorbeeld een kleinere cup voor de "lichtere dagen", of juist andersom een wat grotere cup voor de "zwaardere dagen". In die gevallen is model III dus goed te combineren met Model II of juist Model I. Ook de lang- en uitslapers onder ons kunnen soms baat hebben bij een wat grotere cup voor 's nachts.

De Groene Cup low cervix (medium) IV

Tijdens je menstruatiecyclus verandert de positie van de baarmoedermond in je vagina voortdurend. Tijdens de menstruatie zelf bevindt de baarmoedermond zich op de "laagste" positie. Soms ligt de baarmoedermond tijdens de menstruatie zo laag, dat dit problemen geeft met de menstruatiecup. We noemen dat ook wel low cervix = lage baarmoedermond. In sommige gevallen is de cup dan te lang, waardoor de rand boven ipv onder de baarmoedermond in de vagina zit, de menstruatiecup kan dan lekken. Wanneer de rand van de menstruatiecup zich tegen, of vlakbij de baarmoedermond bevindt kan dit bovendien (bijzonder) pijnlijk zijn.

Je kunt zelf controleren of jij een lage baarmoedermond hebt. Bij een verlaagde baarmoedermond, ligt de cervix 5cm of minder vanaf de vaginale opening. Breng je wijsvinger in de vagina, tijdens je menstruatie terwijl je in een staande positie bent (een been opgeheven). Kun je de baarmoedermond voelen met je vinger tot en het tweede kootje ingebracht, dan is de “low cervix” editie misschien de beste oplossing voor jou. De baarmoedermond heeft de vorm van een donut en bevindt zich aan het einde van de vagina. Je weet dat het de baarmoedermond is als je vinger niet verder kan komen. Meer informatie vind je ook op http://nl.wikihow.com/Je-baarmoederhals-onderzoeken.

De Groene Cup teen (extra small) V

De Groene Cup, ook het Model I, kent geen leeftijdsrestricties, zodra je begint met menstrueren kun je een menstruatiecup gaan gebruiken. Voor jonge menstrueerder, is de menarche, wat eigenlijk een feestje waard is, soms ook een verwarrende tijd. Zeker als je eerste menstruatie al op jonge leeftijd komt kan een menstruatiecup de eerste jaren (te) onwennige zijn. (Wasbaar) maandverband is voor de eerste menstruaties vaak de beste oplossing. Zodra je aan tampons gaat denken, is het ook tijd voor De Groene Cup! Model V (teen) is speciaal ontwikkeld voor tieners. Deze menstruatiecup is smaller dan het standaard model I, door de lengte heeft de cup toch voldoende volume voor een gemiddelde tot zware menstruatie. Doordat de cup smaller is kun je deze prettig en gemakkelijk inbrengen en de ring van de cup is dun genoeg voor een prettig draagcomfort.

Maagdelijkheid en het maagdenvlies

Menstrueerders die nog niet seksueel actief zijn geweest kunnen prima een menstruatiecup gebruiken. Je "maagdelijkheid" kun je alleen verliezen door geslachtsgemeenschap en de waarden die je hier verder zelf aan koppelt. Voor specifieke vragen over het maagdenvlies, of hymen, is het in de eerste plaats goed te realiseren dat het maagdenvlies in werkelijkheid geen vlies is, maar een randje of verdikking in de vagina. Was de vagina afgesloten dat had het menstruatiebloed immers ook niet naar buiten kunnen komen. Hoe het maagdenvlies (hymen) er uitziet verschilt van vrouw tot vrouw, bij de een is het glad en bij de ander is het al kartelig of minder glad. Een menstruatiecup draag je laag in de vagina, het zou best kunnen dat bij het inbrengen een kleine beschadiging (scheurtje of wondje) ontstaat, hetzelfde zou kunnen gebeuren bij sporten of tampongebruik. Zo’n scheurtje of wondje kan overigens ook gewoon weer genezen of dichtgroeien.
Wel is belangrijk om te realiseren dat een het inbrengen (en verwijderen) van een menstruatiecup geen pijn mag doen. Een goed ingebrachte menstruatiecup voel je tijdens het dragen ook niet zitten. Bij het inbrengen van de menstruatiecup kun je ook een glijmiddel gebruiken.