Met De Groene Cup draag je bij aan de uitbouw van het Gula Gula voedselbos in West Sumatra

Voor elke verkochte De Groene Cup en/of Sterilisator gaat een deel van de opbrengst naar het Gula Gula voedselbosproject in West Sumatra. (Sumatera Barat)

In de afgelopen 25 jaar is in Indonesië meer dan 30 miljoen hectare bos door ontbossing verdwenen. Niet alleen wordt bijna 70% van de uitstoot van broeikasgassen in Indonesië veroorzaakt door ontbossing, zo’n 60 miljoen mensen zijn direct afhankelijk van het bos om te overleven. Op plekken waar het bos gekapt is groeit niets anders meer dan taai langgras en de bodem kan geen water meer vasthouden. Zo ontstaan grote stukken onvruchtbare grond, waarop ook niets meer verbouwd kan worden. Dit noemen we ook wel gedegradeerd land.

De Gula Gula methode

Het GulaGula voedselbosproject maakt van een gedegradeerd gebied weer een levendig voedselbos. In samenwerking met de ‘Food and Agriculture Organisation’ (FAO) hebben zij een unieke, simpele methode ontwikkeld om gedegradeerde grond weer productief te maken door natuurlijke processen van herbebossing te stimuleren. Deze aanpak biedt de lokale bevolking de mogelijkheid om met de inzet van weinig middelen opnieuw hun land in gebruik te nemen als voedselbos. Deze methode wordt ook wel Assisted Natural Regeneration (ANR) genoemd. De methode vergt heel weinig middelen zonder het gebruik van meststoffen, pesticiden. Een grote hulp bij het assisteren van de natuurlijke regeneratie van het land is het zogenaamde Gula Gula Plankje. Lokale boeren kunnen het plankje gebruiken om het taaie langgras ermee plat te trappen. Hierdoor krijgen andere aanwezige planten en bomen de kans om weer te groeien.

1 ha voedselbos dankzij De Groene Cup

Dankzij De Groene Cup wordt de komende 5 jaar minimaal 1 ha bos teruggebracht. 1 ha is genoeg voor een boer en zijn gezin om van te kunnen leven. Er is gekozen voor een periode van 5 jaar, want van "kale grond" naar productie van met name de kruidnagelbomen duurt 5 jaar. Een boer ontvangt dus 5 jaar lang financiële ondersteuning voor o.a. de kosten voor de kwekerij en lokaal personeel. In het Gula Gula Food Forest Project zijn nu 111 boeren en 86 gezinnen actief.

Komende jaren zal het aantal hectaren voedselbos dat De Groene Cup ondersteunt verder worden uitgebreid.

Minangkabau

Minangkabau is een Maleis volk dat voornamelijk woont in West-Sumatra. De Minangkabau staan vooral bekend om hun traditioneel matrilineaire verwantschapssysteem. In dit systeem wordt overgeërfd via de lijn van de moeder. Ook nu gaat landvererving nog steeds via de vrouwelijke lijn (m.n. rijstvelden), rijstvelden zijn communaal eigendom van de vrouwelijke gezinsleden. De Islam heeft wel invloed gehad op het matrilineaire verwantschapssysteem, maar al met al blijft de matrilineale samenleving heel belangrijk in West-Sumatra.

Strijden tegen klimaatverandering

Via het GulaGula voedselbosproject helpen we niet alleen de lokale bevolking van West Sumatra. Met 1 ha voedselbos wordt gemiddeld 50 ton CO2 per jaar afgedragen. De komende 5 jaar betekent dat dus in totaal 250 ton CO2 vermindering dankzij De Groene Cup. Zo dragen we actief bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

De Groene Cup helpt ook de menstruatiestransitie

Onze bijdrage aan het voedselbos vervangt sinds 2017 het Buy one Give one (Koop en Geef) programma. Voor elke verkocht exemplaar van De Groene Cup werd ook een herbruikbare menstruatiecup gedoneerd aan een meisje of vrouw, die door omstandigheden er zelf geen kan kopen, maar wel kan profiteren van de voordelen. Deze donatie was inbegrepen bij de aanschafprijs. Zo droeg ook De Groene Cup bij aan de #menstruatietransitie!

Middels dit programma zijn er menstruatiecups aan verschillende kleinere organisaties en projecten in binnen- en buitenland gedoneerd. De vraag vanuit Nederland en België sloot echter niet meer aan bij de groei van De Groene Cup en voor buitenlandse organisaties bleek het gebrek aan schoon water om de cup te kunnen reinigen vaak toch een beperking. Door bij de dragen aan het Gula Gula voedselbos kunnen we nu een concrete en meetbare bijdrage leveren aan iets moois en onze bijdrage kan meegroeien met stijgend aantal verkopen van De Groene Cup.

Op beperkte schaal kunnen we nog steeds menstruatiecups blijven doneren, dus ben jij iemand, of ken jij een organisatie die menstruatiecups wil en kan uitdelen aan meisjes en vrouwen die dat nodig hebben? Neem dan contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.